Reserve 1e Luitenant waarnemer Vonk

      Reacties uitgeschakeld voor Reserve 1e Luitenant waarnemer Vonk

De vader van Jacob, Ate Dirks Vonk is boekhandelaar en geboren in Tietjerksteradeel. Op 16 mei 1907, op 27-jarige leeftijd, huwt hij in Zoeterwoude de 6 jaar jongere Johanna Jacoba Vlasveld, die geboren is in Leiden.

Jacob Vonk is geboren op 21 oktober 1910 in Leiden. in januari 1940 trouwt hij met Jacoba Jannetje (Coba) van Lonkhuijzen, een gescheiden wiskundige met een zoontje. Jacoba is geboren in 1910 in Hoornsterzwaag. Johan wordt op 10 mei 1940 6 jaar.

Reserve 1e Luitenant – Waarnemer Jacob Vonk zit in een van de drie gevechtsklare Douglas 8A-toestellen die in alle vroegte opstijgen van vliegveld Ypenburg. Dat is nog niet eenvoudig, want de Duitsers zijn bezig het vliegveld te bombarderen. Het is gekkenwerk. “Ze werden binnen het uur als wilde eenden uit de lucht geschoten”, zegt een van de vliegers later.

Het toestel met Waarnemer Vonk, de Douglas nr 382 stortte na hevige strijd neer bij Honselersdijk. De 382 werd door twee Me-110 jagers neergeschoten. Hierbij kwam de waarnemer Jacob Vonk om het leven. Olie uit een geraakte olieleiding spoot over de vlieger H.W. Guyt heen. Hij kon niets meer zien en besloot het vliegtuig per parachute te verlaten en zakte daarmee door het dak van een broeikas bij Honselersdijk. Tenminste één Duits vliegtuig werd neergeschoten.

Jacob vonk overlijdt op 29-jarige leeftijd.

Bij Koninklijk Besluit van 6 mei 1946 nummer 9 werd Reserve 1e Luitenant Waarnemer Vonk postuum het Vliegerkruis toegekend. Het Vliegerkruis geldt als beloning voor Nederlandse militaire vliegers voor daden van initiatief, moed en volharding, tegenover de vijand of in verband met vijandelijke actie. De minister van Defensie doet de voordracht aan het staatshoofd, die de toekenning met een Koninklijk Besluit bekrachtigt. De onderscheiding wordt uitgereikt door de minister van Defensie.

Gededoreerden

Vonk is waarnemer van de Douglas D-8 no. 382, bij de 3e Jachtvliegtuig afdeling. De voor verkenning en lichte grondsteun aangeschafte Douglas werd vanaf vliegbasis Ypenburg ondoelmatig ingezet als jachtvliegtuig, terwijl het daartoe totaal ongeschikt was. Hoe ongeschikt het toestel daartoe was bleek wel uit het feit dat op één na alle toestellen na hun eerste actie waren neergeschoten of wegens noodlanding uitgeschakeld.

Op 25 mei 1940 is Jacob Vonk begraven in Voorburg. Later is hij herbegraven op de Nederlandse Militaire Ereveld op de Grebbeberg. Hij ligt op rij 9 graf 46.