Korporaal van Oudheusden

      Geen reacties op Korporaal van Oudheusden

Johannes van Oudheusden wordt geboren op 10 januari 1906 in Tilburg.

Johannes was als dienstplichtig soldaat ziekenverpleger geplaatst bij de tweede Compagnie Hospitaalsoldaten. In 1927 gaat hij met groot verlof. In 1936 wordt hij ingedeeld bij de derde Compagnie Hospitaalsoldaten en in 1938 bij het Bataljon Geneeskundige Troepen.

Als in de loop van 1939-1940 de oorlogsdreiging voor Nederland sterk toeneemt, wordt Johannes voor werkelijke dienst opnieuw onder de wapenen geroepen. In 1940 volgt zijn bevordering tot korporaal, ingedeeld bij de luchtdoelartillerie nabij vliegveld Ypenburg. Hij is actief als ziekenverzorger bij de dertiende Batterij Luchtdoelartillerie op park Leeuwenbergh bij vliegveld Ypenburg. 

Van Oudheusden op het slagveld op een tekening van Dirk van Rijn.

Op 10 mei 1940 verzorgde korporaal van Oudheusden de gewonden onder hevig vijandelijk vuur. Met enorm gevaar voor eigen leven begeeft Johannes zich keer op keer in de vuurlinie om gewonden te verzorgen. Hij wordt meerdere malen getroffen door Duitse kogels, maar weet de Duitsers te bewegen niet op een noodhospitaal vol gewonden te schieten. Een keet te schieten waar hij gewonde soldaten heeft ondergebracht. Hij wordt daarop door een Duitser ernstig mishandeld.

Johannes is ernstig gewond geraakt, maar overleeft het gevecht en verlaat na de capitulatie op 15 mei 1940 militaire dienst. Hij blijft nog enkele jaren rondlopen met de verwondingen die hem uiteindelijk fataal worden. Johannes overlijdt op 20 februari 1943 in zijn woonplaats Tilburg, op 37-jarige leeftijd. Hij vindt zijn laatste rustplaats op het Militair ereveld Grebbeberg in Rhenen.

Voor zijn heldhaftig optreden wordt korporaal van Oudsheusden in 1946 postuum voor zijn betoonde moed postuum benoemd tot Ridder 4e Klasse in de Militaire Willems Orde.

In 1979 is het voormalige Marine Opleidings Kamp in Hilversum vernoemd naar deze heldhaftige Tilburger en heet sindsdien Korporaal Van Oudheusdenkazerne.

In Hilversum is een Kazerne naar Van Oudheusden genoemd