2

Johannes Martinus Petrus van Oudheusden

Van Oudheusden

“Voor zijn heldhaftig optreden werd korporaal van Oudsheusden in 1946 postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde vierde klasse.”

Levensverhaal

Johannes Martinus Petrus Oudheusden wordt op 10 januari 1906 geboren in Tilburg. Hij komt uit een gezin van 10 kinderen, waarvan er vier op zeer jonge leeftijd zijn overleden.

Van Oudheusden
Van Oudheusden op het slagveld op een tekening van Dirk van Rijn.

Jan van Oudheusden was als dienstplichtig soldaat ziekenverpleger geplaatst bij de tweede Compagnie Hospitaalsoldaten. In 1927 ging hij met groot verlof. In 1936 werd hij ingedeeld bij de derde Compagnie Hospitaalsoldaten en in 1938 bij het Bataljon Geneeskundige Troepen. Van Oudheusden werd in 1939 weer opgeroepen en in 1940 bevorderd tot korporaal. Hij was actief als ziekenverzorger bij de dertiende Batterij Luchtdoelartillerie op park Leeuwenbergh bij vliegveld Ypenburg.

Op 10 mei 1940 verzorgde korporaal van Oudheusden de gewonden onder hevig vijandelijk vuur. Hij probeerde de Duitsers ervan te overtuigen niet op een keet te schieten waar hij gewonde soldaten had ondergebracht. Hij werd daarop door een Duitser ernstig mishandeld en overleed op 20 februari 1943 in Tilburg aan de gevolgen van deze mishandeling. Voor zijn heldhaftig optreden werd korporaal van Oudsheusden in 1946 postuum onderscheiden met de Militaire Willemsorde vierde klasse. In 1979 is het voormalige Marine Opleidings Kamp in Hilversum vernoemd naar deze heldhaftige Tilburger en heet sindsdien Korporaal Van Oudheusdenkazerne.

© 2017 - HVBY
Disclaimer  |  Realisatie:  Abbing, tekst en foto