Kapitein van Campen

      Reacties uitgeschakeld voor Kapitein van Campen
Pieter van Campen

Dr. Pieter van Campen is geboren 5 mei 1900 in Haarlem. Hij is de zoon van Izaäk van Campen en Wilhelmina Heenk. Als beroep is hij scheikundig ingenieur en gehuwd met Eva Johanna Hageman.Hij was reserve-kapitein bij het onderdeel Wapen der Infanterie van Landmacht. Hij behoorde tot de Mitrailleurcompagnie, 3e bataljon, Regiment Grenadiers. Op 40-jarige leeftijd overlijdt hij op 10 mei 1940 bij de slag om Ypenburg.

Leerlingen van groep 8 van OBS de Notenkraker maakten onderstaand filmpje tijdens het scholenproject in 2024.

Staat van dienst
Neergeschoten

“Pieter van Campen heeft zich door moedig optreden tegenover de vijand onderscheiden door bij de verdediging van het vliegveld Ypenburg op 10 mei 1940 – onder hevig luchtbombardement en beschieting uit vliegtuigen – herhaaldelijk de opstellingen van zijn compagnie na te gaan en zelf gedurende de gevechtshandelingen een mitrailleur te bedienen, welke zonder schutter was. Bij de ontwapening van een aantal krijgsgevangen parachutisten werd hij door een schot van onbekende herkomst getroffen in zijn buik.
Volgens de familie is het lichaam van de kapitein aan de Stoffelkade gevonden.

Onderscheiden

Postuum zijn aan Pieter van Campen het ‘Oorlogsherinneringskruis met de gesp Nederland mei 1940 en het Bronzen kruis toegekend. 

Haarlem

Pieter van Campen ligt begraven op de gemeentelijke begraafplaats aan de Kleverlaan te Haarlem.

De advertentie komt uit het Haarlem’s dagblad van 18 mei 1940.