Dienstplichtig soldaat Schenk

      Reacties uitgeschakeld voor Dienstplichtig soldaat Schenk

Gerardus Willem Schenk wordt op 31 augustus 1918 geboren in Amsterdam. Zijn ouders waren Gerardus Cornelis Schenk en Liskje Bruins. Na enige tijd is het gezin verhuisd naar Naarden, Huizerstraat 4. Op 24 mei 1938 vestigde het gezin zich in Soest aan de Vosseveldlaan 21. Dit is in 1950 vernummerd naar huisnummer 33.
Wim, zoals zijn roepnaam was, is het enige kind van Gerard en Liskje. In 1940 was hij student. 

Wim Schenk wordt gemobiliseerd op vliegbasis Soesterberg. Vanwege het feit dat dit vliegveld te dicht bij de Grebbelinie ligt, moet het ontmanteld worden en op 8 mei 1940 wordt Wim met zijn eenheid overgeplaatst naar Vliegveld Ypenburg. 
Als de oorlog uitbreekt is hij zeer waarschijnlijk vliegtuigmonteur bij het onderdeel: 3-V-2 LvR. De piloten van zijn eenheid gaan de strijd aan in het luchtruim. Soldaat Wim Schenk komt zeer waarschijnlijk bij een mitrailleurnest terecht bij één van de hangaars. Hier vecht hij tegen de parachutisten van het Duitse leger. Helaas kan dit niet voorkomen dat het vliegveld wordt ingenomen door de Duitsers.

Tijdens de heftige gevechten om vliegveld Ypenburg raakt Wim op 10 mei 1940 zwaargewond. Hij loopt een hersenschudding én bovenarmfractuur op en wordt afgevoerd naar het Rode Kruis ziekenhuis in Den Haag. Zijn ouders worden op de hoogte gesteld en kunnen nog net op tijd afscheid van hem nemen. Op 11 mei 1940 om 14.00 uur overlijdt Wim aan zijn verwondingen op de leeftijd van 21 jaar.

Wim wordt in Den Haag begraven en later herbegraven in Soest. In 1986 krijgt Wim uiteindelijk zijn laatste rustplaats op het Ereveld Grebbeberg. Wim ligt nu begraven op het Ereveld in Grebbeberg, rij13, nr. 7.

Zijn graf wordt onderhousden door vrijwilligers, die tevens op zoek zijn gegaan naar zijn verhaal. Na een zoektocht van 4 jaar zijn zij in contact gekomen met (verre) nabestaanden. Via hen zijn kwamen zij in het bezit van een pasfoto van Wim. Tevens hadden zij een mooi gesprek met mevrouw Van Zon, het oude overbuurmeisje van Wim Schenk (tijdens het gesprek was zij 94 jaar oud).

Wim Schenk wordt bij de Koninklijke Landmacht, bij de Luchtvaartafdeling, 2e Luchtvaart Regiment Ve groep, buiten tegenwoordigheid ingelijfd als gewoon dienstplichtige van de lichting 1938 uit de gemeente Naarden, onder nummer 144 en op dato met uitstel van eerste oefening. Vanaf 7 juni 1938 
treedt hij in werkelijke dienst tot de eerste oefening. Miv 29 aug 1939

Culemborg, 12 maart 2009. Studiofotografie Sm Scheickkazerne foto’s ensembles van Luftwaffe-piloten WO-II

Bouwtroepen van de Reichs Arbeits Dienst (RAD) egaliseren in juni 1940 het zwaar getroffen landingsterrein van vliegveld Ypenburg. Op de achtergrond het beschadigde en uitgebrande luchthavengebouw.