Soldaat Sanders

      Reacties uitgeschakeld voor Soldaat Sanders

Moise Louis Sanders wordt op 3 maart 1916 geboren in het Joodse gezin van Louis en Marthe Sanders in het Belgische Sint Jans Molenbeek. Zijn moeder overlijdt in 1927 waarna zijn vader hertrouwt en Moise er nog een half- broertje en zusje bij krijgt. 

Vlak voor de tweede wereldoorlog trouwt Moise met de in 1915 in Den Haag geboren Betje Blik.

Grenadiers

Tijdens de mobilisatie is soldaat Sanders ingedeeld bij het Regiment grenadiersin het Nederlandse leger. In 1940 is hij gelegerd in Delft als in de ochtend van 10 mei de Duitsers Nederland binnenvallen. Zijn commandant schrijft over Sanders in zijn verslag: “Sanders een Israëliet, was zeer fanatiek. Toen op het dak aan een huis aan de Brasserskade een parachutist was geland, rende hij blindelings het huis binnen en trapte de Duister eraf.” Later die dag wil zijn commandant achter een lichte mitrailleur plaatsnemen Sanders duwt hem weg om zelf het vuur op de vijand te kunnen openen. Enkele ogenblikken daarna sneuvelt hij achter het wapen. Hij werd slechts 24 jaar.

Grenadier Sanders is begraven op de joodse begraafplaats in Wassenaar.

Concentratiekamp

Moises kleine broertje Joseph en zusje Anna stierven in februari 1943 in het concentratiekamp Auschwitz op respectievelijk negen- en vierjarige leeftijd. Zijn vrouw Betje overleed op 11 juni 1943 in het vernietigingskamp Sobibor in Polen. Zij werd slechts 27 jaar.