Monument Grenadiers en Jagers

      Reacties uitgeschakeld voor Monument Grenadiers en Jagers

Tijdens de Duitse aanval op Nederland in 1940 werd rond Vliegveld Ypenburg fel gevochten. De Nederlandse militairen heroverden het vliegveld op de Duitse luchtlandingstroepen. In en rond Den Haag verloren 515 Nederlandse militairen het leven. Hiertoe behoorden 208 tot het Regiment Garde Grenadiers en Jagers.

Aan het Böttgerwater staat het monument van de Grenadiers en Jagers.

Op het monument staat de tekst:

TER HERINNERING AAN ONZE KRIJGSMAKKERS 
DIE IN DE MEIDAGEN VAN 1940 EN DAARNA 
HIER EN OVERZEE
HUN LEVEN GAVEN VOOR HET VADERLAND

Luister hier naar een Grenadier die aan een leerling van groep 8 vertelt over de betekenis van het monument voor hun regiment:

Het monument is onthuld op 6 oktober 1951 door generaal H.G. Winkelman aan de Hofweg in Den Haag en stond hier tot november 1964. Van 1964 tot 2010 stond dit monument op de Johan De Wittlaan in Den Haag. In april 2010 werd het overgeplaatst naar het Böttgerwater op Ypenburg. Daar werd het op 10 mei onthuld door burgemeester Jozias van Aartsen en de commandant van het Regiment Garde Grenadiers en Jagers, luitenant-kolonel Maurice Timmermans. De gouverneur van de Residentie, luitenant-generaal mr. Dick van Putten en de Inspecteur-Generaal der Krijgsmacht luitenant-generaal Lex Oostendorp waren hierbij ook aanwezig.

Sinds 2010 vindt er jaarlijks op 10 mei bij dit monument een herdenking plaats. Leerlingen van OBS Ypenburg en OBS de Notenkraker hebben het monument geadopteerd: kinderen van groep 7 verzorgen het monument en zijn bij de herdenking aanwezig.

In bijgaande podcast kun je luisteren naar het gesprek met de leerlingen en de burgemeester.