Wilhelm Kox wordt geboren op 1 oktober 1920 in Strijp dat sinds dat jaar bij Eindhoven is gevoegd. Hij is de zoon van Willem Kox en Johanna Maria van Lieshout en krijgt de roepnaam Wim. Wim meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als soldaat ingedeeld bij de grenadiers.
Het gezin van Willem Kox woont vanaf 10 augustus 1927 aan de Paaltjesweg 10 in Eindhoven. Deze familiefoto is gemaakt vanwege een 50-jarig huwelijk.
Het gouden bruidspaar op deze foto zit op de 2e rij van onderen in het midden. De vrouw met poffer in het midden en haar man rechts van haar. Het huis is niet de Paaltjesweg 10. De vrouw met poffer op de 3e rij van boven, iets uit het midden naar links, is de moeder van Willem, Anna Kox-van Lieshout. De man links boven haar, met snor is haar echtgenote Willem Kox. Naast twee broertjes Kox, staan er twee zusjes van Wilhelm op de foto Het meisje zittend op de onderste rij als 4e van links, met het donkere jurkje en witte strik is Anna. Het meisje links van haar, ook in een donker jurkje is zijn oudste zus Allegonda. (Bron Eindhoven in Beeld)
Als vanaf het najaar van 1939 de oorlogsdreiging voor Nederland steeds verder oploopt, wordt Wim onder de wapenen geroepen en ingezet voor de verdediging van vliegveld Ypenburg bij Rijswijk. Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Nederland binnen. De Luftwaffe vliegt voor de hoofdmacht uit om paratroepen naar strategische punten verderop in Zuid-Holland te brengen, zodat de Nederlandse regering en generale staf tot een snelle capitulatie kan worden gedwongen. Een van die strategische punten is vliegveld Ypenburg, waar onmiddellijk na de Duitse luchtlanding felle gevechten uitbreken om het vliegveld terug te veroveren. Wim komt bij die gevechten van de tegenaanval in de middag van de eerste oorlogsdag om het leven.
Hij wordt ook beschreven in het boek “Voor eeuwig in de oorlog” van Ben Damen.
In 1948 is postuum het Oorlogsherinneringskruis met gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen “Nederland mei 1940” toegekend aan Wilhelm Kox voor zijn inzet bij de gevechtsacties op Ypenburg op 10 mei 1940.
Dienstplichtig soldaat Kox komt uit een Rooms Katholiek gezin. Dat is onder mee zichtbaar op de voorzijde van het bidprentje dat bij zijn overlijden is gemaakt.
Bron: Persoonlijke verzameling bidprentjes gesneuvelde Nederlandse militairen.
Wilhelm Kox is in 1940 begraven in Rijswijk. Enkele maanden later is hij herbegraven op Theresiakerkhof in Eindhoven. In 1985 vindt hij zijn laatste rustplaats op Militair ereveld Grebbeberg rij 13 nummer 5. Dit is mede op verzoek van zijn ouders.
In de Waterwijk te Ypenburg herinnert de straat Koxwater aan het offer dat Wim heeft gebracht. op 10 mei 2003 is in het bijzijn van zijn broer Gerard het straatnaambord onthuld van het Koxwater.