Dienstplichtig korporaal Hegeman

      Reacties uitgeschakeld voor Dienstplichtig korporaal Hegeman
Teunis Cornelis Hegeman

Teunis Cornelis Hegeman is geboren op 16 januari 1919 fin Ter Aar. Hij is aangegeven door zijn vader Hendrik Hegeman, een 37 jarige metselaar, wonend inTer Aar (Aardam). De getuigen bij de geboorteaangifte zijn Reinier Treur, 38 jaar, landbouwer en Martinus Johannes Willibrordus Kelder, 36 jaar, ambtenaar. Zijn moeder is Trijntje Annetje Molendijk.

Het archief van de cultuur historische vereniging Ter Aar bevat een ingekleurde ansichtkaart met een blik vanaf de korenmolen ‘De Vlinder’ in de richting Aardam Oost. Vooraan staat de werkplaats van metselaar-aannemer Hegeman, de vader van Teunis Cornelis. Daarvoor zie je de werkschuit, die in deze tijd nog via de sluis in het Aarkanaal kon komen. 
Rechtst vooraan is een gedeelte van de lokalen van de oude Christelijk Nationale School uit 1900 te zien. 
Het huis met het grijze dak daarachter was een schoenmakerij met een schoenwinkel. Daar weer naast het dubbele woonhuis, waar Johannes Verboom (Hannes de Leugenaar), kleermaker en kapper was. 
In de verte daarachter was het bedrijf van C.J. Besemer, die tuinder, groenteboer en vrachtrijder was. Op het terrein daartussen zijn in 1928 onder meer de nieuwe Christelijke Nationale School gebouwd en enkele blokken huizen daarachter. Teunis was ‘kwekeling’ in deze nieuwe school.

bron: beeldbank Cultuur Historische Vereniging Ter Aar

Schoolfoto

in het fotoarchief van de historische vereniging Ter Aar is een schoolfoto van de Nederlands Hervormde School uit 1924 te zien waar Teun als vijfjarige op te zien is.

Onderwijzer

In een krantenbericht is te lezen dat hij kwekeling was bij een christelijke school in Aarlanderveen. Tegenwoordig heet dat een stagiair. Hij studeerde om onderwijzer te worden.

Schotwond

Teunis is dienstplichtig korporaal bij het 4-4 Depot Bataljon. Op de 10e mei neemt hij deel aan de tegenaanval op het vliegveld aan het begin van de middag. Zij stuitten op vijandelijk vuur als zij vanaf de kant van de wielerbaan het Vliegveld benaderen. Er sneuvelden bij deze aanval negen soldaten en er raakten er 21 gewond. Teunis Hegeman is overleden aan een schotwond dit hij opliep bij de tegenaanval. Hij is 21 jaar geworden.