Sergeant luchtschutter Hagen

      Reacties uitgeschakeld voor Sergeant luchtschutter Hagen

Gerrit Hagen is geboren op 27 oktober 1919 in Ermelo en woonde ten tijde van de oorlog aan de Harderwijkerweg 115 in Nunspeet. Hij komt uit een gezin met elf kinderen. Toen Gerrit in dienst moest koos hij voor de luchtmacht. Hij werd dienstplichtig Sergeant Luchtschutter bij de 3e Ja.V.A. Jachtgroep Veldleger (3-V-2 Lv.R.).

Luchtgevecht

Luchtschutter Gerrit Hagen steeg met piloot Luitenant van Riemsdijk, op 10 mei op van vliegbasis Ypenburg in hun Douglas D8-3N, Nr. 388. Hagen ontdekte dat zijn mitrailleur weigerde en besloot het in de lucht te demonteren. Direct na reparatie van de mitrailleur nam de 388 deel aan de luchtgevechten rond en boven Ypenburg. Na verloop van tijd ontdekte van Riemsdijk dat Hagen niet meer schoot en zwaar gewond of dood over zijn mitrailleur hing. De 388 werd vervolgens in een luchtgevecht met vijf Messerschmitt Bf 110’s in brand geschoten waarbij van Riemsdijk zich met zijn parachute wist te redden. Het toestel stortte vervolgens neer op landgoed ‘Ter Horst’ in Voorschoten. Hier overleed Gerrit Hagen in de leeftijd van 21 jaar.

Gerrit Hagen ontving postuum het Vliegerkruis dat op 14 mei 1946 werd uitgereikt aan zijn vader.

Boordschutter

Gerrit Hagen in zijn uitrusting als boordschutter van een Douglas D8-2N.

Broer Willem

Susanne Hagen, kleindochter van Willem Hagen, jongere broer van Gerrit Hagen maakte een verslag van het verhaal van Gerrit Hagen. Ze heeft haar opa geinterviewd over de oorlogstijd die hij als kleine jongen meemaakte. Opa Willem Hagen maakte in die oorlogstijd deel uit van zijn ouderlijk gezin wonend in Nunspeet. In dat interview kwam natuurlijk ook de geschiedenis van oudere broer Gerrit aan de orde, die in de vroege ochtend van 10 mei 1940 bij de verdediging van het vliegveld Ypenburg om het leven kwam. Van dit interview heeft ze in 2002 een verslag gemaakt in groep 8 van de Koningin Julianaschool in Heteren voor het vak geschiedenis. Lees hier het verslag.

Herbegraven

Sergeant Gerrit Hagen is een aantal malen herbegraven. Het eerste graf was in Voorschoten waar hij op 10 mei 1940 begraven werd op landgoed Ter Horst. Op 13 juli 1940 werd hij overgebracht naar de begraafplaats Het Lange Duin in Wassenaar. Zijn laatste rustplaats kreeg hij op de nieuwe gemeentelijke begraafplaats in Nunspeet op 4 augustus 1955, grafnummer A 379.

Scholenproject

Leerlingen van groep 8 van OBS de Notenkraker maakten onderstaand filmpje tijdens het scholenproject in 2024.