9

Gerrit Hagen

Beëdiging

In 1940 heeft het Ministerie van Oorlog de hand weten te leggen op achttien tweepersoons lichte Douglas bommenwerpers uit de Verenigde Staten. Op 7 mei 1940 krijgen de vliegers te horen dat de bommenwerpers worden ingezet als jager. Een taak waarvoor het vliegtuig niet is gebouwd: Het is veel te traag en niet wendbaar genoeg. Kansloos in een luchtgevecht met de snelle Duitse jagers.

In de vroege morgen van die 10e mei staan de vliegtuigen op Ypenburg klaar. Om 3.55 uur begint vanuit het westen de Duitse aanval. Het vliegveld wordt beschoten en gebombardeerd. De Douglas vliegtuigen gieren over de startbaan en stijgen op. Dientplichtig sergeant Hagen luchtschutter in de Douglas 388 gevlogen door Luitenant van Riemsdijk. In formaties van twee en drie bestoken de Douglas vliegtuigen de Duitsers. Sergeant Hagen ontdekte dat zijn mitrailleur weigerde en besloot het direct in de lucht te demonteren. Direct na reparatie van de mitrailleur nam de 388 deel aan de luchtgevechten rond en boven Ypenburg. Na verloop van tijd ontdekte van Riemsdijk dat Hagen niet meer schoot en zwaar gewond of dood over zijn mitrailleur hing. De 388 werd vervolgens in een luchtgevecht met vijf Messerschmitt Bf 110's in brand geschoten waarbij van Riemsdijk zich met zijn parachute wist te redden. Het toestel stortte vervolgens neer op landgoed 'Ter Horst' in Voorschoten. Hier overleed Gerrit Hagen op de leeftijd van 21 jaar. (Beeld: Collectie NIMH)

Gerrit Hagen

Faber

Gerrit Hagen is geboren op 27 oktober 1919 in Ermelo en woonde ten tijde van de oorlog aan de Harderwijkerweg 115 in Nunspeet. Hij komt uit een gezin met elf kinderen. Toen Gerrit in dienst moest koos hij voor de luchtmacht. Hij werd dienstplichtig Sergeant Luchtschutter bij de 3e Ja.V.A. Jachtgroep Veldleger (3-V-2 Lv.R.). Samen met zijn broer Tijmen was Gerrit op 10 mei 1940 op Yhet vliegvel Ypenburg gestationeerd. Tijmen bediende een stuk afweergeschut op het vliegveld. Een snelle luchtaanval door een moderen Duitse jager verraste zijn luchtdoelbatterij. Een bom maakte een einde aan zijn leven en dat van negen anderen.

Luchtschutter Gerrit Hagen steeg met piloot Luitenant van Riemsdijk, op 10 mei op van vliegbasis Ypenburg in hun Douglas D8-3N, Nr. 388. Hagen ontdekte dat zijn mitrailleur weigerde en besloot het direct in de lucht te demonteren. Direct na reparatie van de mitrailleur nam de 388 deel aan de luchtgevechten rond en boven Ypenburg. Na verloop van tijd ontdekte van Riemsdijk dat Hagen niet meer schoot en zwaar gewond of dood over zijn mitrailleur hing. De 388 werd vervolgens in een luchtgevecht met vijf Messerschmitt Bf 110's in brand geschoten waarbij van Riemsdijk zich met zijn parachute wist te redden. Het toestel stortte vervolgens neer op landgoed 'Ter Horst' in Voorschoten. Hier overleed Gerrit Hagen op de leeftijd van 21 jaar.

Schoolverslag

Gerrit Hagen

Susanne Hagen, kleindochter van Willem Hagen, jongere broer van Gerrit Hagen maakte een verslag van het verhaal van Gerrit Hagen. Ze heeft haar opa geinterviewd over de oorlogstijd die hij als kleine jongen meemaakte. Opa Willem Hagen maakte in die oorlogstijd deel uit van zijn ouderlijk gezin wonend in Nunspeet. In dat interview kwam natuurlijk ook de geschiedenis van oudere broer Gerrit aan de orde, die in de vroege ochtend van 10 mei 1940 bij de verdediging van het vliegveld Ypenburg om het leven kwam. Van dit interview heeft ze in 2002 een verslag gemaakt in groep 8 van de Koningin Julianaschool in Heteren voor het vak geschiedenis. Lees hier het verslag.

Soesterberg

Tenue

Gerrit Hagen in zijn uitrusting als boordschutter van een Douglas D8-2N.

VLiegerkruis

vliegerkruis

Gerrit Hagen ontving postuum het Vliegerkruis dat op 14 mei 1946 werd uitgereikt aan zijn vader.

Herbegraven

graf Ter Horst Graf Wassenaar Graf Nunspeet

Sergeant Gerrit Hagen is een aantal malen herbegraven. Het eerste graf was in Voorschoten waar hij op 10 mei 1940 begraven werd op landgoed Ter Horst. Op 13 juli 1940 werd hij overgebracht naar de begraafplaats Het Lange Duin in Wassenaar. Zijn laatste rustplaats kreeg hij op de nieuwe gemeentelijke begraafplaats in Nunspeet op 4 augustus 1955, grafnummer A 379.

© 2017 - HVBY
Disclaimer  |  Realisatie:  Abbing, tekst en foto