1e Luitenant Faber

      Reacties uitgeschakeld voor 1e Luitenant Faber
Wilhelmus Faber

Wilhelmus Faber is op 31 juli 1907 geboren in Amsterdam.

Twintig jaar later vervult hij zijn dienstplicht bij het 7e Regiment Infanterie waarin hij het brengt tot Sergeant-titulair. Na op 6 juli 1928 met Groot Verlof te zijn gegaan, meldt Faber zich in september van dat jaar bij de Militaire Academie als cadet-sergeant. Twee jaar later wordt hij benoemd tot 2e luitenant. In 1933 gaat Faber met verlof en verlaat hij de actieve dienst. In 1935 keert hij terug als 1e luitenant. Hij behoort tot het derde Luchtvaartregiment.

Eind jaren dertig trouwt Faber en woont hij in Amersfoort. Met zijn vrouw Francien komt hij regelmatig bij de familie Bierema in Usquert op bezoek.

Leerlingen van groep 8 van OBS de Notenkraker maakten onderstaand filmpje tijdens het scholenproject in 2024.

Beëdiging
Op 3 augustus 1930 wordt Faber (li) tot 2e luitenant beëdigd. (foto Andrew Faber)
Wilhelmus Faber (voor 15 januari 1939) op Soesterberg of Texel, achter een C-X of een C-V. (foto Andrew Faber)
10 mei 1940

Tijdens het april-alarm in 1940 is 1e luitenant Faber patrouillecommandant van de 3e Jachtvliegtuigafdeling.

In de vroege morgen van 10 mei 1940 begint vanuit het westen de Duitse aanval. Het vliegveld wordt beschoten en gebombardeerd. De Douglas vliegtuigen gieren over de startbaan en stijgen op. Waarnemer Faber is boordschutter in de Douglas 381 gevlogen door 1e luitenant Bierema. In formaties van twee en drie bestoken de Douglas vliegtuigen de Duitsers. Bierema kan zijn patrouille niet bij elkaar houden. Het is ieder voor zich. Fel bijten de Nederlandse vliegtuigen van zich af, maar het is kansloos. “De vliegtuigen werden binnen het uur als wilde eenden uit de lucht geschoten” herinnert een collega-vlieger zich later. Boven zee stijgen de vliegtuigen tot een flinke hoogte. Nog even is er radiocontact met Ypenburg. Positie en hoogte worden doorgegeven. Daarna blijft het stil. 

Faber schiet al zijn munitie af op Duitse jagers en bommenwerpers. Ondertussen probeert Bierema naar het vliegveld Haamstede uit te wijken. Bij Hoek van Holland worden ze belaagd door Duitse Messerschmidt jagers. Een andere piloot ziet hoe de noodlanding op het strand bij Rozenburg mislukt. Ook een tweede poging faalt. Om 5.35 uur, wordt de 381 in een luchtgevecht met drie Duitse jagers neergeschoten. Even buiten Hoek van Holland stort het toestel in zee. Wilhelmus Faber en zijn vriend vlieger Taco Pieter Bierema komen hierbij om het leven.

Onderscheiden

Faber ontving het Onderscheidingsteken voor waarnemer, postuum het Vliegerkruis en het Oorlogsherdenkingskruis met de gesp ‘Nederland Mei 1940’.

Grebbeberg

Wilhelmus Faber lag tot 1970 begraven in Den Haag. Zijn stoffelijk overschot is daarna overgebracht naar de Erebegraafplaats op de Grebbeberg. Berichten van overlijden komen uit De Telegraaf van 29 mei 1940