Pieter Taco Bierema is geboren op 15 februari 1912 in het Groningse Usquert. Als dienstplichtig soldaat gaat hij in 1932 in dienst bij de Schoolcompagnie van de Motordienst. Hij brengt het van korporaal tot vaandrig en gaat een jaar later met groot verlof. In mei 1936 begint hij aan de opleiding tot vlieger. Op vliegveld Soesterberg haalt hij zijn brevet met een Fokker lesvliegtuig en wordt hij ingedeeld bij de Luchtvaartafdeling. Op 1 januari 1938 wordt hij benoemd tot Reserve-eerste-luitenant. Bierema voert vanaf Soesterberg een afdeling van Fokker D-17 tweedekkers aan.
Op 7 mei 1940 krijgen de vliegers te horen dat de bommenwerpers worden ingezet als jager. Een taak waarvoor het vliegtuig niet is gebouwd: Het is veel te traag en niet wendbaar genoeg. Kansloos in een luchtgevecht met de snelle Duitse jagers. In de vroege morgen van die 10e mei staan de vliegtuigen op Ypenburg klaar. Om 3.55 uur begint vanuit het westen de Duitse aanval. Het vliegveld wordt beschoten en gebombardeerd. De Douglas vliegtuigen gieren over de startbaan en stijgen op.
Bierema vliegt de Douglas 381 samen met 1e luitenant Faber als boordschutter. In formaties van twee en drie bestoken de Douglas vliegtuigen de Duitsers. Bierema kan zijn patrouille niet bij elkaar houden. Het is ieder voor zich. Fel bijten de Nederlandse vliegtuigen van zich af, maar het is kansloos. “De vliegtuigen werden binnen het uur als wilde eenden uit de lucht geschoten” herinnert een collega-vlieger zich later. Boven zee stijgen de vliegtuigen tot een flinke hoogte. Nog even is er radiocontact met Ypenburg. Positie en hoogte worden doorgegeven. Daarna blijft het stil. Faber schiet al zijn munitie af op Duitse jagers en bommenwerpers.
Ondertussen probeert Bierema naar het vliegveld Haamstede uit te wijken. Bij Hoek van Holland worden ze belaagd door Duitse Messerschmidt jagers. Een andere piloot ziet hoe de noodlanding op het strand bij Rozenburg mislukt. Ook een tweede poging faalt. Om 5.35 uur, wordt de 381 in een luchtgevecht met drie Duitse jagers neergeschoten. Even buiten Hoek van Holland stort het toestel in zee. Bierema en zijn boordschutter en vriend Faber kwamen hierbij om het leven.
Tako Bierema is in Usquert begraven. Na de oorlog is hem postuum het Vliegerkruis en het Oorlogsherinneringskruis met de gesp ‘Nederland Mei 1940’ toegekend. (Beeld: collectie NIMH)(Beeld: collectie NIMH)
Leerlingen van groep 8 van OBS de Notenkraker maakten onderstaand filmpje tijdens het scholenproject in 2024.